Zet de bloemetjes buiten!

grasmaaien
Het weer begint steeds mooier te woorden en ik besloot dan ook afgelopen weekend lekker van het zonnetje te genieten in de tuin. Het klinkt allemaal mooier dan dat het was. De winter was mild en dat was te merken in de achtertuin. Het was ooit een paradijs maar de achtertuin was nu veranderd in een kleine wildernis. De hoogste tijd om dus de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan en wat bloemetjes te planten. Toen ik in mijn schuur keek bleek dat ik toch toe was aan gereedschap, hoog tijd om eens op onderzoek uit te gaan!

Het bekendste gereedschap is toch wel de grasmaaiers. Al sinds de 17e eeuw is het een gewoonte om grasvelden kort te houden. Dit begon in parken in Londen waar men met de hand moest maaien. 50 man waren per park elke dag aan het werk om alles strak te houden. Omdat dit toch net even te arbeidsintensief was en de behoefte aan gladde grasvelden door sporten als voetbal en tennis flink toe nam was de vraag naar een makkelijker middel ook groter. Deze kwam er in 1830 door de uitvinding van de handmaaier die we nog steeds kennen. Tegenwoordig zijn er ook nog snellere en gemakkelijkere oplossingen zoals bijvoorbeeld een elektrisch of benzine aangedreven maaier.

De heg is een verzameling van struiken die vaak gebruikt wordt als erfafscheiding. Omdat deze struiken helaas ook groeien moeten deze ook gesnoeid worden, dit kan gemakkelijk en snel met een heggenschaar. Voor een strakke en dichtbegroeide haag is het handig om een of meerdere touwtjes te spannen. Verder is het belangrijk dat er schuin gesnoeid wordt (onder dikker dan boven) dit bevordert de dichtheid van de heg. In het voorjaar kan het best gesnoeid worden al verschilt dit per struik. Als deze adviezen worden opgevolgd staat er gegarandeerd een strakke en volle heg in de tuin!

Veiligheid is belangrijk. Gebruik daarom altijd goede handschoenen en een veiligheidsbril. Werkt je met gemotoriseerde apparatuur is het aan te raden om gehoorbescherming aan te schaffen. Let er verder op dat er geen onberekenbare toeschouwers zoals kinderen of huisdieren rondlopen of rennen. Ze vormen niet alleen een afleiding, ze zijn ook niet bekend met de risico’s van de apparatuur.