Vissen

koi-karpers
koi karpers

Om het af te maken heb je een paar hoofdbewoners nodig: de vissen. Voor het biologisch evenwicht heb je geen vissen nodig maar het is wel leuk om ze te hebben. Wel produceren de vissen afval (eigenlijk net zo als de mens) en zal je moeten reinigen. Als je te veel vissen hebt loop je het risico dat het biologische evenwicht verstoort wordt. Dit kan je dan zien aan de algengroei waarbij het water groen wordt. Richtlijn per 1000 liter water: één vis van ongeveer 20 centimeter

Het zijn dieren die niets terug zeggen en je goed gezelschap zijn als je met je vrienden een biertje opentrekt op een warme zomer avond.

Niet alle vissen zijn geschikt voor buiten water. Laat je goed adviseren door de speciaal zaak. De goudvis is wel een vis die het overleefd in de Europese vijvers. Wel kleven er nadelen aan goudvissen: met name de grotere exemplaren vinden het heerlijk om op de bodem te liggen en ze vermenigvuldigen snel. Tja… Even verder kijken.

Wellicht het beste alternatief zijn d Goudwinde en de Komeetstaart. Ze komen eerder naar het water oppervlakte en vermenigvuldigen zich minder. De goudwinde kan 20 cm worden, de Komeetstart 60 cm.

Verder zijn er de goudelrits, steur en de zonnebaars die we in de Nederlandse en Belgische vijvers tegen komen. Maar net als de goudvis zitten ook aan deze vissen ook soort gelijken nadelen.

Wat je niet ABSOLUUT niet moet doen zijn vissen die je uit de natuur hebt gevangen en los laat je eigen vijver. De meeste vissen uit de natuur gaan dood omdat de overgang naar een vijver te groot is. Denk bijvoorbeeld aan zeelt, karper en de brasem. Deze vissen hebben daarnaast een natuurlijke schutkleur en zal je ook niet 1 2 3 zien. Niet doen voor de vijver maar de hengelsport blijft natuurlijk wel erg leuk maar gewoon terug gooien…

Koi karpers. En hoe zit het met de Koi karpers? Tja, hier zal je het ‘gevecht aan moeten gaan met het niet verstoren van het biologisch evenwicht omdat de koikarper alle zuurstofplanten op eten. Het kan wel maar je moet hier meer je best voor doen. Bovendien zijn de prijzen van koikarpers een stuk hoger dan de goudvis. Prijzen kunnen oplopen tot enkele 10.000 euro’s

Voerbeleid. Moet je de beesten voeren? Bij een vijver met beperkte hoeveelheid en vooral kleine vissen hoef je de dieren nauwelijks te voeren. Grotere exemplaren hebben wel wat nodig en is afhankelijk van de temperatuur van het water. Tot een temperatuur van 8 graden hoef je niet bij te voeren omdat de stofwisseling van de vis heel erg laag is. Boven de 8 graden kan je bijvoeren maar geef eerder te weinig dan te veel en probeer zoveel mogelijk levend voer.