Plant

waterlelie
waterlelie

In de ontwerpfase heb je al goed nagedacht over het uit te voeren beplantingsplan. Het is een leuke klus om te doen omdat je snel resultaat zien. Maarrrr… Het moet wel goed gebeuren om een biologisch evenwicht te creëren. Dit zorgt er weer voor dat het water helder blijft en dat je de vissen goed kan zien.

Water planten kan je het beste komen bij de lokale tuincentra of speciaalzaken in het seizoen van maart tot en met september. Kijk bij de aanschaf wel ze de planten bewaren. Bij tuincentrums willen ze deze in de warme kas bewaren en dat kan weleens een te grote temperatuur verandering zijn voor de plant.

Zuurstofplanten. Dit is –by far– de belangrijkste planten voor je vijver omdat deze planten de voedingstoffen uit het water halen. Het is het alternatief voor algen, iets wat je zo min mogelijk wilt hebben. Laten we zeggen dan je minimaal 4 bosjes in een mand moet hebben per 1000 liter water. De volgende planten zijn geschikt bronsmos, aarvederkruid, waterpest en glanzend fonteinkruid, Minder geschikt zijn de waterviolier omdat deze plant relatief meer zuur water nodig heeft en daar houden de andere planten nu net niet van (gaan dood). Op het plateau van 50 cm kunnen de zuurstofplanten het best geplaatst worden

Waterlelies. Let op deze platen soort kan behoorlijk groot worden en het is verstandig om er niet te veel van in te planten. Aan de ene kant zijn het mooie sierplanten maar daarnaast hebben ze een schaduw functie voor de vissen in de zomer. De lelie zal je op 80 cm moeten plaatsen en kunnen het beste in een grote platte plantmand gezet worden om de wortel goed te kunnen laten groeien

Moerasplanten. Oever en moeras planten kan je het beste plaatsen om de randen de van de vijver. Moerasplanten hebben net zoals water lelies een beperkte biologische rol. De meeste moerasplanten kunnen het beste op 40 cm geplaatst worden.