Ontwerp

natuurlijke-omgeving-vijver

De start van iedere mooie vijver begint bij een goed ontwerp. Een goed doordacht ontwerp kan teleurstellingen voorkomen. Bij een niet doordacht plan kunnen fouten aan het licht komen die de eerder gemaakte inspanningen over gedaan moeten worden. Neem tijd voor he ontwerp van je vijver, maak een paar versies en laat deze ontwerpen een paar dagen liggen. Na een paar dagen heb je vaak weer een ‘fris’ en minder objectief beeld van je eerdere ontwerpen. Kortom het is geen uurtje werk maar een proces.

In het proces zal je keuzes moeten maken over het formaat van de vijver. Het is een natuurlijk iets persoonlijks maar maak de vijfer niet te groot bij een kleine tuin. Je moet je kont nog wel kunnen keren als je met een paar vrienden bij de vijver zit.

Om een biologische evenwicht in e toekomstige vijver te krijgen is het verstandig om minimaal 2500 tot 3.000 liter water aan te houden. De biologische evenwicht zorgt voor minder onderhoud inspanningen. Het doel van de vijver moet ook duidelijk zijn. Als bijvoorbeeld koi karpers en veel vissen wilt hebben, is het verstandig om de vijver niet al te klein te houden.

Het definitieve ontwerp wordt gekenmerkt door minimaal 3 tekeningen van

  • De plattegrond (van boven af),
  • Een dwars doorsnede (van de zijkant) en
  • een beplantingsplan.

Voor het maken van een plattegrond is het verstandig om je tuin op eenvoudig ruitjespapier op schaal in te delen. Hou ruimte in je tuin. Zo wordt vaak het pad in de tuin te krap. Op de tekentafel ziet een pad van 75 cm er aardig uit maar zodra er planten bij je pad staan wordt het toch wel krap. Tegen op deze tekening ook de kabels en rioleringsbuizen, water toevoer en de bestrating. Als laatste tip; zet de vijver op een plek in de tuin waar veel zonlicht is, bij voorkeur waar minimaal 6 uur zon per dag is.

Dwarsprofiel vergt wat creativiteit. Zo is het mogelijk om verschillende plateaus aan te brengen. Dit is weer handig als je verschillend planten-manden in wilt zetten. De diepte van de plateaus hangt af van wat je er wilt neer zetten. Op een diepte van 50 cm zullen de zuurstof planten moeten gaan groeien. De waterlelies hebben een minimale diepte van 80 centimeter nodig. Wil je daarnaast nog vissen hebben die de winter overleven zal de vijver dieper moeten worden dan 80 centimeter. Als uitgangspunt kan je aan houden van de helft van de vijver op >80 cm en de rest op 50 cm. Voor Koi vissen zie je vaak diepere vijvers *(>80 cm).

Tenslotte de beplantingsplan. Allemaal verschillende planten geven een rommelig beeld. Daarom is het handig om een beperkt aan tal soorten te nemen en niet te veel planten. Het is aan te raden om in ieder geval zuurstof planten in de vijver te plaatsen om de water helder te houden (onderhoudsvriendelijk)

Focus in het plan op details zoals de plaatsing van de pomp(en) elektriciteit, randafwerking. Met dit laatste te eindigen zijn er nog een paar tips. Plaats in ieder geval een verhoogde vijverrand om voorkomen dat de vijver bij een forse regenbui gaat overlopen of dat er water van de tuin in de vijver kan stromen. Gebruik hiervoor natuurlijk producten zoals bakstenen en tegels. Voorkom gebruik van hardhout, Turf, zink, lood of tin dit kan vroeg of laat afgeven en mogelijk giftige stoffen afgeven aan het water. Niet doen.

Einde van het ontwerp. Goed gevoel er aan over? Mooi dan gaan we naar fase 2: de aanleg??