Accessoires

Waterlelie
Waterlelie

Fonteinpompen. Het zijn pompen die zorgen voor de broodnodige watercirculatie. De circulatie kan de biologische processen stimuleren. Aan de ene kant komt er kooldioxide en zuurstof in het water en stimuleren goede plantengroei en een evenwichtig hoeveelheid bacteriën. Anderzijds zorgt de pomp voor een versnelde afgifte van (giftige) stoffen aan de atmosfeer. Je moet denken aan afvalstoffen als nitraat en methaan.

Let bij de pomp op het vermogen. De uitdrukking van het vermogen is het aantal liters per uur doorpompt. Stel er staan 1000 op dan wil dat zeggen date er 1000 vijverwater per uur kan rondpompen. Kies voor een vijver van 10.000 liter voor een pomp van minimaal 2500 tot 5.000 (dus 25-50 procent). Let ook op de wattage van de pomp. Dit geeft min of mee het verbruik en de kosten van de pomp weer. De pomp staat doorgaans 24 uur per dag te pompen tijdens het groeiseizoen. De pomp staat aan tussen maart tot november. Het advies om de pomp in de winter maanden binnen op te staan (als bescherming).

Je kan kiezen voor natte of droge opstelling. Dat wil niets anders zeggen of de pomp permanent in de vijver geplaatst wordt of niet. In de ‘natte pomp’ wordt zo diep mogelijk in de vijver geplaatst maar wel op een kleine verhoging, denk aan bankstenen. Zo voorkomt je dat de pomp minde vuil van de bodem aanzuigt.

Filters. Naast de pomp zijn de vijverfilters een essentieel onderdeel om het biologisch evenwicht te stimuleren. Het zorgt er voor dat er kooldioxide (co2) in het water komt, een van de belangrijkste voedingselementen voor de zuurstof plant.

In biologische filters zitten bacteriën om de afval uit de vijver te converteren in CO2. Ook heb je meerkamer filter waarbij naast de biologische ook mechanische filtering plaats vind. Naast het CO2 doorpompen zorgt het ook dat het water gezuiverd wordt van vuil. In het mechanische gedeelte wordt het water gezeefd van al afval deeltjes. Ook hebben veel biologische filters een UVC filter die ultraviolet licht heeft. Dit licht dood de zogenaamde zweefalgen en dit zorgt er weer voor dat het water helder wordt.

De plaatsing van de filter kan eigenlijk overal rondom de vijver. Wellicht is het mooiste plek de plek waar je het kan camoufleren en dat je het niet meer in het zicht heb. Let wel op dat de slangen goed vast bevestigd zijn. Als je los schieten kan je binnen een paar uur een lege vijver hebben. Je bent niet de eerste die dit overkomt. Vastzetten dus!

Nu alles gereed is gaan we echt opstarten waarbij we proefdraaien en op zoek gaan naar het biologisch evenwicht. Groeiende zuurstof planten, pompen en filters moeten het werk gaan doen om het leefbaar te worden in het water en dat het zicht helder moet zijn. In het leidingwater moet GH extra toegevoegd worden als je de vijver gaat vullen.