Aanleg

Aanleg van de vijver
Aanleg van de vijver

Na de afronding van het definitieve plan kan gestart worden. Kies hiervoor een mooie dag uit en volg de weersvoorspellingen. Het beste seizoen voor het aanleggen van de vijver is in het voorjaar (maart en april). Niet alleen is de bodem dan bevroren maar het is een mooi startpunt voor de beplanting. Het is mogelijk om meteen een biologisch evenwicht op te bouwen. Alternatief is om in het najaar de aanleg te doen met een beplanting in het voorjaar.

Het aanleggen van een vijver zal een grondige renovatie van de tuin betekenen. Handig om van te voren vrienden of familie te vragen om een handje te helpen. Het valt altijd tegen zeker als je het in je eentje alle wilt gaan doen. Bij aanvang van de werkzaamheden is het verstandig om een goede maar vooral een planning et maken waarbij je van te voren nadacht wat je allemaal nodig hebt. Denk hierbij aan gereedschap en het aan te schaffen materialen..=

Voorbereiding. Bedenk goed wat de volgorde van de activiteiten zijn. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van elektriciteit en het afgraven van de grond (is er container om de grond af te voeren?). De feitelijk hoeveelheid grond dat afgevoerd wordt is meer dan de m3 van de vijver volgens de ontwerp is. Dat komt om dat de grond aangestapt is en zodra je het weg schept valt het uit elkaar en wordt de volume groter. Hou rekening met minimaal 40% extra volume bij de uit te graven m3 van de visvijverontwerp. Voordat je de spa in de grond zet: zet de piketplaatjes neer.

Uitvoering. Volg hierbij je activiteiten planning maar de start is doorgaan het afvoeren van de aarde waarde vijer moet komen. Bij het uitgraven zal je iets dieper moeten graven, 10 centimeter, om ook ruimte te krijgen voor het storten van wit zand. Zorg dat je alle scherpe randen en wortels weg haalt om toekomstige lekkage te voorkomen. Pak door en laat de gegraven kuil niet te lang braak liggen. Er bestaat een kans dat de randen afbrokkelen.
Na het voldoende uitgraven kan de start gemaakt worden met het storten van zand en daar overheen een beschermde deken of een folie. Gebruik geen kranten of andere substituten, deze verrotten weg na verloop van tijd en heb je geen bescherming meer (en kan je bij lekkage weer alles uitgraven). Randafwerking van de vijver kan je doen met stevige bakstenen.

Ook is het mogelijk om een kant en klare ofwel voorgevormde vijver aanschaffen en plaatsen. Let hierbij op dat je exact de bodem uitgraaft van de voorgevormde vijver. Check, double check of de bovenrand precies recht zit. Waterpas dus! De ruimte tussen de het gat en de wanden kan je opvullen met zant.

En dan komt een succes momentje (altijds als je geen lekkage hebt): het vullen van de vijer met leiding water. Leiding water moet je direct behandelen met GH extra om te voorkomen dat vissen en waterplanten dood gaan.

Om het af te maken kan je met goedkope tuintegels een terras aan de vijver plaatsen om zo rustig te genieten van je vijver… willen is kunnen!